SEO audit – Hiányzó alt leírás a képeknél

Overview


Az <img> címkéken belül található alt attribútumokat a keresőmotorok használják a képek tartalmának megértésére. Ha ezeket az alt leírásokat nem definiáljuk megfelelően a képfeltöltés során, akkor képkereséskor rossz rangsorolást fog kapni a találatoknál, vagy a kép egyáltalán meg sem fog jelenni.

Az alt leírás elhagyásával negatívan befolyásolod a látássérült felhasználókat és azokat, akik a böngészőjükben letiltották a képek megjelenítését. Ha azt szeretnéd, hogy a weboldalad is akadálymentesített legyen, akkor csak azoknál a képeknél hagyd üresen (alt=””) az attribútumot, melyek pusztán dekorációs célt szolgálnak!

Mi legyen az alt attribútum szövege?


alt-leírás

A legfontosabb, hogy tükrözze a képen látható tartalmat. SEO szempontból egyik lényeges alapelv, hogy a keresőrobotok is ezen keresztül értesülnek a kép információtartalmáról (az egyszerűbb képeket már képesek felismerni).

Az alt leírásban mindenképpen próbáld elhelyezni az oldalra vonatkozó kulcsszót. Több kép esetén viszont figyelj ennek súlyára, vagy használj szinonimákat, toldalékokat, kiegészítéseket. A leírás legyen tömör és lényegre törő.

Mire figyelj még a képfeltöltés során


alt-tag

Lehetőség szerint az oldalon tisztán dekorációs célt szolgáló grafikai elemeket helyezd el CSS-ben. Ezeket a képeket egyesítheted CSS-sprite használatával, mellyel csökkentheted a szerver kérések, valamint a letöltött bájtok számát. Ez összességében gyorsabb oldalbetöltést és jobb rangsorolást eredményez.

Szintén fontos, hogy a kép címének beállítása során ugyanolyan körültekintő legyél, mint az alt leírás során (a kettő lehet ugyanaz). Szintén fontos, hogy a kép file neve is tartalmazza a kép mondanivalóját és az oldalra vonatkozó kulcsszót.

Az alt leírás helyes használata esetén

  • A képkeresés relevanciája megemelkedik
  • Az oldal optimalizáltsága nő
  • Akadálymentesített lesz az oldalad
  • Webshop esetén forgalomnövekedés

Related Case Studies


gyorsítótárazás

SEO audit – gyorsítótárazás hiánya a JavaScript és CSS fájloknál

A SEO auditok során az „uncached JavaScript and CSS files” probléma akkor jelentkezik, ha a böngésző gyorsítótárazása nincs megadva a válaszfejlécben (response header). Ha engedélyezzük a böngésző gyorsítótárát a JavaScript- és CSS-fájlokhoz, akkor tárolhatják és újra felhasználhatják ezeket az erőforrásokat anélkül, hogy újra le kellene tölteniük őket az oldal lekérésekor.

VIEW DETAILS
duplikált oldalcím és h1 tag

SEO audit – Duplikált oldalcím és h1 tag

Nem jó megoldás ha az oldal címét (title), valamint a h1 címke (tag) tartalmát meggismételjük a fejlécben. Ha ezek megegyeznek, akkor a keresők túloptimalizáltnak tekintheti az oldalt, de a legfontosabb, hogy ugyanazon tartalom használata esetén elveszítjük a lehetőséget más releváns kulcsszavak beépítésére.

VIEW DETAILS